Juletanker fra HRM Group

Blåse såpebobler i glasshus

Et år er snart over. En bok som hadde blanke, hvite ark for ett år siden, er nesten ferdigskrevet. Fine farger og stygge farger; mange gode minner og noen vonde.

En snørik vinter og et imponerende salg av både smale og brede ski beviser at nordmenn gleder seg over den kalde, vakre årstiden. Kanskje var det en slags straff at sommeren også ble både kald og våt. Vi nordmenn liker balanse; å kunne se både på den ene og den andre siden av saken. Vi lærte i vår barndom at de syv gode etterfølges av de syv vonde.

Tilsynelatende har vi aldri hatt det bedre; renten er like lav som arbeidsledigheten, Statens Pensjonskasse Utland flyter over med penger, og fortsatt er vi avhengig av utenlandsk hjelp for å få bygget alle de flotte nye leilighetene som vi ønsker oss. Vi beklager oss over dårlige veier og sykehuskøer, men noe må vi ha å ergre oss over for å være riktig lykkelige.

Men blåser vi vakre såpebobler i et skjørt glasshus?

Vår uskyld fikk et banesår i sommer. Vi er ikke så trygge i folkehjemmet som vi har innbilt oss. Om det skal kalles en terrorhandling eller en gal manns forskrudde verk, er egentlig uinteressant. Det utenkelige skjedde, her hjemme og på vår side av dørstokken.  Tiden vil nok lege de fleste sår, men samfunnet vil bli litt mer lukket og litt mer mistenksomt.

Vår velstand er truet av tordenskyer rett utenfor vårt glasshus. Vi går inn i det nye året med større usikkerhet i den økonomiske verden enn på svært lenge. De vakre såpeboblene som vi blåser opp i vår velstand og lykkerus, er allerede i ferd med å sprekke.  Det store spørsmålet er om glasshuset har sterke nok vegger til å tåle de stormene som er i ferd med å bygge seg opp. Det er et stort paradoks at problemene i Søreuropa oppsto da disse tidligere «laissez-faire» statene utviklet en nærmest skandinavisk samfunnsmodell med høye sosiale ytelser og stort statlig engasjement. Kanskje fikk de ikke med seg den protestantiske nøkternheten som fortsatt kan spores her oppe i nord.

Uansett: det blir mer spennende enn godt er å åpne den nye boken med sine blanke ark. Høyst sannsynlig vil vi få bruk for noen mørke fargestifter også i 2012. I HRM Group vil vi arbeide seriøst og nøktern for å støtte våre kunder i deres bestrebelser på å stå av stormen og bygge sine virksomheter videre. Vi tror at grundighet og skikkelighet er de beste forholdsreglene mot ruskeværet. Før vi tar fatt på neste års utfordringer, vil vi ønske alle kunder og forbindelser en fredelig jul og nyttårshelg. Vi ser frem godt samarbeid også i det nye året.    

Per Kristian Wiborg

 


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no