Det er mer mellom himmel og jord enn andre steder.

Magnes Hjørne

Særlig i Norge. Det nye året knirker seg i gang og det er ikke måte på hva vi skal utsettes for.  Flere av oss måtte ha samtaleterapi og krisepsykiatri grunnet smørkrisen her før jul. Ikke før var de siste sedativene fordøyd, så braker det løs igjen. Uhyggen brer seg over landet. Vi har både hatt møkkamann og mørkemenn. Vokalisten i Plumbo, Vestfolds lokale Ku Klux Klan avdeling, slang ufint med leppa under Spellemannprisen og helvete var løs.

Det kokte på Twitter og det kokte i salen. Sånn går det når en slipper representanter fra bygdene løs i beste sendetid.  Ikke bare stakk Plumbo av med årets hit, men denne innavlede gjengen av rasister og undermålere var frekke nok til å være eplekjekke også.  Det er klart at kultureliten måtte reagere.  Glemt var det at i programmet Tweet4Tweet slang Hasse Hope rundt seg med ord og uttrykk som var langt, langt verre. Heldigvis kunne NRKs prosjektleder Eirik Ingstad ile beroligende til med at Hopes innslag var i en satirisk kontekst.  

Ikke før hadde støvet lagt seg, så får TV-programmet Brille flengende kritikk for jødevitser.  Komiker Atle Antonsen slår tilbake og sier og han ikke er for jødehets spesielt, men hets generelt. Alle må få litt hver, poengterer Antonsen. Vi alminnelige sengevætere og ignoranter vet knapt hva vi kan si eller ikke si lenger. Personlig nærer jeg en dyp skepsis mot bergensere og nøler ikke med å skjære alle over en kam.  Kan jeg fremdeles si det?

Men det er ikke bare kultureliten og de twittrende klasser som ytrer seg i det offentlige rom. Det rumler og skramler på mørkeloftet og ned stiger mørkemenn med forvirrede tanker om det ene og det andre. På en samling i lokallaget i KRF Sarpsborg hevdet forfatteren Per Haakonsen at tragedien på Utøya og Alexander Kielland-ulykken kan ses i sammenheng med Norges forhold til Israel og være et uttrykk for Guds vrede. Personlig synes jeg at Haakonsen kunne inkludere at Guds vrede også omfatter forsinkelser på NSB, restskatt og formsvikt hos Petter Northug.

Men så er Guds vrede er yndet tema, også for tidligere kriminelle og sinte menn med skjegg.  For nå lages det hatvideo, nå skal det demonstreres og nå skal det innføres Sharia–lov i Norge. Dette Muppetshowet kan vel ikke bekymre noen? Nei, stopp litt, det kan visst det, i følge PST.   Så er vi bekymret da, men det er jo ikke noe nytt. I følge målinger er vi mer bekymret for muslimer enn vi er for klimaet. De fleste av oss er også mer redd for å holde tale, enn å dø, i følge undersøkelser gjort av avisen Times.

De unge har sitt å bekymre seg over, også. Særlig over boligprisene.  De stiger og stiger og det blir vanskeligere og vanskelige for unge å komme inn på boligmarkedet. Bortsett fra på Vinstra, da. Her er det ikke bare renter og priser som uroer markedet.  En av eiendommene har havnet i en spesiell eiendomstvist. Kjøperen trakk seg da han fikk vite at det spøkte i huset, men så spøker det i hvert tredje hus på her, i følge Per Ottesen, journalist og forfatter fra Vinstra.

En kan bli mørkredd av mindre.  

Magne Johannessen

 


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no