Magnes Hjørne

Gratulerer med dagen!

Kom mai du skjønne milde. Vi trenger deg nå!

Våren har ikke lagt vekk regnfrakken ennå, og verre skal det bli. Lesere som har fulgt med i denne spalte har ikke kunnet unngått å registrere denne observatørs noe anstrengte forhold til våren.  Det er ikke den barske lukt av bråtebrann, som Andre Bjerke formulerte det, heller ikke de milde atmosfæriske kjærtegn som uroer meg, det er den plutselig allestedsværende lykkefølelse jeg finner skremmende, som vi kollektivt har knasket lykkepiller som det skulle ha vært potetgull. Slike tanker skal en være forsiktig med å ytre. Det resulterer gjerne i at omgivelsene ser på deg med vantro i blikket og en straks kategoriseres som overgriper, satanist eller i beste fall ikke i helt i mental balanse. Denne vårlige ekstasen kulminerer 17. mai i en orgie av softis, korps, pølser og bunader. Hovedstaden minner mer om en leikarring eller et slektsstevne i Valdres.  

17. mai er feiring av oss, det norske kollektive vi. Men hvem er egentlig vi?  Dette store kollektive vi? Spørsmålet er tydeligvis så interessant at VG tidligere her i mai, brukte et helt fredagsmagasin på å finne ut av det. Roy Jacobsen mener f.eks. at vi nordmenn er et vanlig folk, et folk uten egenskaper som av den grunn aldri blir lei av å lure på hvordan andre oppfatter oss. Au da, her traff forfatteren et ømt punkt, for aldri er vi nordmenn lykkeligere enn når andre nasjoner påpeker hvor lykkelige vi er.

Den norske identitet, det kollektive vi, er ikke så lett å få øye på. Pessimistene sier at det har forvitret.  Bildet av den staute nordmann som med hakke og spade bygget landet har viket plass for en selvnytende selvsentrert sengevæter som fra sitt alkoholiserte eksil i Spania klager over at spanjolene ikke lærer seg norsk.

Uansett, hvem dette vi er, er vi en vektig faktor. Bokstavelig talt, for vi blir tyngre og tyngre. I følge Helsedirektoratets statusrapport er nå norske 15-åringer mer stillesittende enn pensjonister. En ting er at den oppvoksende generasjon er på full fart inn i diabetes 2, trange årer og kollektivt hjerteinfarkt, men like ille er det av vi blir dummere og dummere. Publikasjonen Neurology publiserte en studie som viser at noen kilo overvekt går ut over dine kognitive evner. Forskerne tok for seg kroppsmasseindeksen (BMI) i testgruppen og vurdere om det var korrelasjon mellom vekt og læreevne. Det var det. Dette er ikke spesielt godt nytt, kjære leser, i og med at vi blir tykkere og tykkere i dette landet. I tillegg blir vi altså dummere og dummere.

Den norske identitet, det kollektive vi, var lenge knyttet til skisporet, Gerhardsen, dugnadsånd og matpakken.  Vår seiersmarsj, vårt nasjonale credo var mot i brystet, vett i pannen og stål i ben og armer, tåle slit og tåle sludd og tåle frost og varme, slike gutter vil det gamle Norge ha.

Vett i pannen er bare å glemme. Ha en fin 17. mai, uansett hvor du er og hvem du er.

Magne Johannessen

 


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no