Magnes Hjørne

Gled meg ut i fristelse.

Europa går konkurs og det er opprør i den arabiske verden, men her hjemme har vi viktigere ting å tenke på.

Jeg tenker selvsagt på lavkarbo-bølgen som skyller over landet. Det er nærmest noe episk og skjebnetungt over det. EU-striden skilte venner og familier. Nå er det lavkarbo- diettene som definerer frontene. I det ene hjørnet, tilhengerne som lykksalig melder om vekttap og et bedre liv, mens bacon og annet svineri (sic) sklir ned på høykant, og i det andre hjørnet, the usual suspects, ernæringsfysiologene som i velkjent stil og med ansiktet i passe bekymrede folder advarer mot et kollektiv hjerteinfarkt, hjerneskade og det som verre er. Tro eller tvil, frelse eller fortapelse, verden kan passe sine egne saker, slaget om vår helse og vår livsstil er i gang.

Det er selvsagt umulig å skjønne noe som helst av denne tungetalen. Når tvilerne trekker sine studier og vitenskaplige artikler opp av hatten, slår tilhengerne tilbake med påviselig vekttap, meta-analyser og nyere forskningsfunn. Dette handler selvsagt om makt, og er det noe akademikere og forskere hater mer enn noe annet er det å ta feil, og enda verre, innrømme dem. Ekteskap kan oppløses, baksmellen på skatten skyhøy, bikkja kan rømme hjemmefra og husets unge håpefulle kan slå inn på en karriere som satanist og kirkebrenner, alt dette kan akademikeren glatt leve med, men den dagen noen stiller spørsmål ved forskningsresultatene forvandler akademikeren seg til en mannevond pitbullterrier. Noen ganger tror jeg det er eget fag i forskerutdannelsen som heter Introduksjon til benektelse av alternative teorier, 10 studiepoeng. Du får rett og slett ikke disputere før eksamen er avlagt i dette faget.

Det er mye som står på spill. Lavkorbodietten rokker ved det norske selvbilde, forestillingen om det nøkterne, arven etter Gerhardsen med skitur, dugnad og mot i brystet, vett i pannen, stål i ben og armer.

De som har bygget landet har levd etter Statens Ernæringsråd sine direktiver, spist sin matpakke uten å kny, tatt sin tran og gjort sin plikt. Så kom det en sleip greker og påstod at vi skal spise mindre brød og poteter. Det var Den sunne statlige fornuft som var under angrep, og det av sleipe kontinentale utlendinger som grafser på døtrene dine og tar overpris på drinkene i hotellbaren.

Horror -showet var i gang, og nå er det verre enn noen sinne. Det går ikke an å åpne opp en avis uten at noen enten har nådd lavkarno-nirvana eller fortapelse.

Vi som er litt fasinert av konspirasjonsteorier har mye å glede oss over. I den nye bibeloversettelsen er det greske ordet sarks, som bl.a. kan bety menneskets syndige natur byttet ut. Gjett til hva? Riktig. I den nye oversettelsen heter det kjøtt.

Sic transit gloria mundi - slik forgår verdens storhet. Det er ingen grunn til å være optimist. Vi får håpe det beste og rette vår bønn til Vår Herre; gi oss i dag vårt daglige brød. Eller aller helst, bacon.

Magne Johannessen

 


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no