Magnes Hjørne: Vårtegn

Påskemorgen slukker sorgen.  Har vi tid til å vente?

Snøen forsvinner, ligningen kommer og Altinn krasjer. Det er med andre ord snart vår, og med våren følger det kollektiv lykkerus. Det virker som hele nasjonen er feilmedisinert på lykkepiller. Folk du knapp kjenner skal nå utveksle observasjoner om vær og vind og temperaturer. Det er som å leve i en konstant værmelding. Men før det blir ordentlig vår, skal vi ha påske.

Noen tror at det er bare trygdede, avvikere og landssvikere som ikke drar på fjellet i påsken, men sånn er det ikke. I følge statistikken er tre fjerdedeler hjemme.  De som er hjemme sukker henført over hvor stille og rolig alt er. Det er det store norske selvbedrageriet, en konstruksjon bygget av kalde utedoer, kvikklunsj og skiturer. Vi er en nasjon av ærlige og hardføre jegere, mest av alt er vi jordnære.

Det å være jordnær er det nærmeste du kommer en adelstittel i Norge. Det signaliserer at du er et skikkelig menneske, gjør din plikt og bygger landet. Med unntak av det okkulte ekteparet i Lommedalen, er til og med kongehuset jordnært; det er skiturer, stygge anorakker og tur i skog og mark. Strippeklubber og tant og fjas overlater vi til svenskekongen.  Er du ikke jordnær, er du en ansvarsløs og livsfjern halvdegos som vimer rundt uten mål og mening, en pretensiøs tulling, gjerne opptatt av kunst, filosofi eller annet unyttig. Slike mennesker er ikke i stand til å bygge landet, de får innrede det, helvetes dekoratører, interiørdesignere og halvhomoer opptatt av dill og dall.

Det er et tsjekkisk ord som kan oversettes med "jordnær". Det blir brukt til å fornærme personer som ikke har fantasi og evne til å tenke filosofisk.

Denne hemningsløse fasinasjonen for det enkle og naturlige, ja for selve naturen var det de rike byborgerne og utenlandske turister som fant på. Bøndene hadde nok med å klamre seg fast og overleve. Den norske naturen var ikke vakker før noen bestemte seg for at den var vakker.

Det er lett å gå feil. Undertegnede har for eksempel i alle år trodd at bevilgninger og overføringer i departemental regi foregikk i noenlunde ordnete former.  Man burde vite bedre. - Den som vet hvordan pølser og lover blir til, får aldri en rolig natts søvn, sa Otto von Bismarck.

Etter at Audun Lysbakken innledet horror-showet, ramler det ut skjeletter, tvilsomme overføringer og habilitetsspørsmål.  Tegnet på god ledelse er å skjule og bløffe, og kvalifikasjoner er ikke å lykkes i den forrige jobben din. Det hele er trist og uverdig, for alle kan trå feil, men det er forskjell på ekte ydmyket og ydmykhet definert av medierådgivere. Det er trist, jeg venter på påskemorgen. 

Magne Johannessen

 


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no