Julenytelser

Den som er med på leken, må tåle steken.

Aj, aj, aj, det er julebordstid. Det skåles, drikkes, jukkes og spises over hele Norge.

Aj, aj aj, alle de vakre kvinnene der ute, iført  forførende parfyme og utringninger så dype at de tydeligvis har mye utestående med verden.

Aj, aj, aj, alle de staute menn som byr opp på dans, overbetalte, understimulerte funksjonærer fra de små og store bedrifter, i blådress og med lynende blanke sko for anledning. Det er julebord for faen, og nå skal det pinadø jules.

Et middels norsk julebord minner noe en leikarring fra Odalen, Romerrikets fall eller en marerittvisjon fra Sodoma og Gomorra.  Det gjelder å dytte innpå og få løst ut den siste drikkbongen i baren. Det ligger nok i folkesjela. Vi skal ikke ha det for godt. Vi er flasket opp på Gerhardsen, dugnad, matpakke, striskjorte og havrelefse. 

Men det er nye tider nå.

Livet måles nå i kokebøker og designerobjekter, og drittunger som ennå ikke er blitt tørre bak øra forlanger årgangsvin til søndagssteken. Alle samfunn lever i spenningsfeltet mellom måtehold og fråtseri. Når samfunnet har bygget opp tilstrekkelig velferd, blir det fristene å gi avkall på felleskapet og nyte mer enn man yter. 

Og som vi nyter! Vi bader i kaldpresset olivenolje, indrefileter går ned på høykant og de hjemlige kjøkken er snart på størrelse med en middels hotell–lobby.

Det er merkelige tider. Avisene er fulle av treningsstoff, gode tips og intervjuer med personlige trenere opp og ned i mente.  Mens butikkene oversvømmes av lett-produkter, blir vi tykkere og tykkere.

 Flere dårligere nyheter på tampen av året: Den siste PISA-testen viser at norske 10-klasser har blitt dårligere i matte og naturfag.  Situasjonen er alvorlig og pedagoger og forskere prøver å finne forklaringsmodeller. Min personlige teori er at vi alle er blitt mer giddelause og nytelsessyke.  Forskningsbladet Neurology publiserte en studie som skulle vise en mulig sammenheng mellom vekt og læreevne, noe de mente det var. Noen kilo overvekt går utover dine kognitive evner.  Eller sagt på en annen måte, jo mer du legger på deg, jo dummere blir du.  Dette er ikke lystige perspektiver med tanke på at vi lever i en kunnskapsøkonomi. Det går til helvete på første klasse.

Skal det være noe mer før vi stenger?   

Av Magne Johannessen


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no