MAGNES HJØRNE

Det er nye tider nå.

Det er en tid for alt, og nå er det tid for julebord. For når nettene blir kalde og kulda setter inn, da rykker det i dansefoten til tusenvis av overarbeidede og understimulerte funksjonærer. I samlet flokk hjemsøker kontoristene restauranter og selskapslokaler med uoppredd dobbeltseng i blikket og fast grep om drikkebongene.  

Øl og akevitter går ned på høykant, ribbefettet spruter, det jukkes, vugges og spises for nå er det faen meg julebord.  Over hele byen klistrer personalsjefer seg tett på de unge, søte i markedsavdelingen og på dansegulvet pustes og peses det så en vet ikke om det er et kollektivt klimaks eller et hjerteinfarkt som nærmer seg. 

Men snart er festen over. Det blir nye tider nå. Økonomene i DNB Markets peker på at den reduserte aktiviteten på norsk kontinentalsokkel vil skape en kommende lavkonjunktur. Oljeinvesteringen i Norge vil falle med 15 prosent i 2015.  Her er det bare å holde seg fast; økt ledighet, lavere inntekstvekst og lavere boligpriser.  Festen er over. De harde tredveårene blir peanuts mot den økonomiske fimbulvinteren vi stevner mot.  

Nå må du kutte kostnadene. Glem diamantringen til kona og sponset St. Tropez-tur til junior. Helgetur til Odalen får klare seg.  Men aller viktigst, har du jobb så hang in there. Og skal du på julebord i morgen, så avlys. Her gjelder det nemlig å passe vekten.  Glem lutefisken og baconfettet, ribba, pinnekjøttet, og karamellpuddingen. Fra nå blir det rårevne gulrøtter og lettbrus til helgekos. Det er ikke mangel på kompetanse eller sviktende markeder du skal bekymre deg for. Det er fettet. Tidligere var bedriftene skeptiske til å ansette sterkt overvektige. Bedriften var redde for høyt sykefravær og ekstra kostnader. Men fimbulvinteren rett rundt hjørnet kan noen extra kilo koste deg jobben.  Her er grunnen: I det føydale bondesamfunnet var mennesket bundet til den plassen de var født. I dag er vi frie agenter, avskåret fra jorden og marken.  Vi er mobile, fleksible og omstillingsdyktige.

Men fettet hindrer bevegelse, den fete er lenket til kroppen sin. Det vitner om mangel på kontroll, det er en stasjonær tilstand, mens det samfunnet og arbeidslivet trenger er de mobile, fleksible og omstillingsvillige. Litt kulemave nå, så ligger det en advarsel i innboksen din.

Tenk på det før du trer deg inn på pinnekjøttet. Festen er over for denne gang.

Husk å slukk lyset før du går.


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no