MAGNES HJØRNE

FISKELYKKE

Du trodde kanskje du skulle få en god sommer.

        Det er sommer, det er ikke sol og det er ikke søndag. Sommeren hører barndommen til, skriver Kimmeridge, og det er kanskje slik livet nå har blitt; en skygge av tidligere tider, en lengsel etter enklere dager, mindre uro, færre bekymringer. For akkurat nå når ferien snart skal starte, når hverdagen så smått begynner å miste taket, så ruller horrorshowet i gang på nytt.

        En ulykke kommer sjelden alene. Først var det fiskeskrønene:11. juni rykket lege Anne-Lise Bjørke Monsen ut og advarte gravide, barn og ungdom mot å spise oppdrettslaks. Det handler om såkalte persistente organiske miljøgifter, forkortet til det noe sjarmerende POP-er. Vi alminnelige unnasluntrere og sengevætere lurer på om vi skal kontakte legevakten og be om få maven pumpet. Det hadde kanskje vært tryggere å drikke plumbo.

        Utspillet fra den gode doktor har selvfølgelig ikke gått ubemerket hen. Her er det mye som står på spill. Laksen vår eksporteres til over 100 markeder verden i over. Bare i april var omsettingen på 3 milliarder kroner. Ikke rart det ble søvnløse netter her og der. Eksportutvalget for fisk så neppe for seg at virksomheten skulle konverteres om til spikking av Knerten -figurer.

        Men noe enda mer stod på spill.

        Faglig stolthet. Helsemyndigheter, ernæringsspesialister, forskere, professorer, alle har de fortalt oss at vi spiser for lite fisk. Nå trekkes forskningen i tvil, og det finnes ikke noe mer mannevondt vesen på denne kloden enn en fornærmet akademiker.

        Som vanlig sitter vi forbrukere igjen som et eneste stort spørsmålstegn. Hvem skal vi egentlig stole på? I alle år har vi jo trodd på disse ernæringsrådene. Det er nesten som eiegode Ingrid Espelid Hovig skulle bli avslørt som gift-morderske og criminal master mind, involvert i slavehandel og trafficking.

        Men det er ikke bare fiskelykken som uteblir. Her om dagen kom politirapporten, en knusende rapport på 300 sider som beskriver et politi som er ”stengt, fraværende og kostbart”. Etter alt å dømme hadde vi fått mer valuta for skattepengene våre om vi hadde investert i en albansk buktaler-tropp. Neste kapittel nå er selvsagt plassering av ansvar. Dette kan ikke politikerne bevilge seg ut av. Jan Bøhler har allerede uttalt at dette ikke er AP sitt ansvar alene.

        I kongeriket Norge, i det Herrens år 2013, mellom lengselens sødme og vinterens kulde, er det bare en ting som er sikkert.

      Det viktigste med ansvar er å fraskrive seg det.

Av Magne Johannessen


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no