Magnes Hjørne

Kulturkoden

Påsken er over, snøen forsvinner og selvangivelsen har kommet. Kulda har ikke helt sluppet taket, men snart er det mai du skjønne milde, og i takt med temperaturen stiger den nasjonale selvfølelse hvor det hele kulminerer 17. mai i en orgie av flatfyll, flagg, pølser og bunader. I desember stilte Christian Tybring-Gjedde spørsmålet om hvordan kulturminister Hadia Tajik definerte norsk kultur, og da var sirkuset i gang. Debatten har rast hele vinter, hva er det som gjør nordmenn til nordmenn, går det an å definere noen faktorer eller er kultur kun et begrep for noe flyktig, noe som konstant er i endring? Jeg ønsker nå å avlyse debatten. Jeg har nemlig løst kulturkoden.

Livet og omstendighetene har ført til at jeg det siste året har vært en del på reisefot med fly. Uansett hvor jeg flyr, så lenge det er norske passasjerer om bord, gjentar det samme seg. Så fort flyet har touchet landingsbanen, kan ikke norske passasjerer komme seg fort nok ut av flyet.

Det er et merkelig fenomen. Når flyet er landet, forvandler norske passasjerer seg til en rasende åsgårdsrei. Nåde deg om du står i veien da. Min gode venn H. har observert det samme, og legger til: de verste er de gamle damene. Og han har helt rett. Det er direkte skummelt å se søte bestemødre forvandle seg til kamikaze-maskiner som halser nedover midtgangen som om det var Titanic de skulle forlate.

Min gode venn H., som flyr langt oftere enn meg, mener dette er noe helt særnorsk. Ingen andre nasjoner har en tilsvarende rabiat atferd ved landing. Spørsmålet er: Hvorfor haster det sånn, en skal jo gjerne inn i ny kø for å vente på bagasjen?

Jeg tror det har noe med at vi er så få i dette landet, vi bor så spredt, vi har så få rundt oss, alminnelig køatferd er ikke programmert inn i oss. Det er derfor det henger plakater på T-banen med instruks om at passasjerer skal få forlate vognen før andre stiger på. Det er helt utrolig.

Helt utrolig er også vår fascinasjon for kjendiser. Igjen, siden vi er et lite land og egentlig har få kjendiser, må kjendisene resirkuleres. Derfor er norske kjendiser involvert i alt fra stupekonkurranser (Skal vi stupe? TV2 ) til å eksponere ektefeller for pinlige situasjoner (Min mann kan! TVNorge). Før påsken gikk Norge inn i tunge depresjoner pga ToneAksel-bruddet. Det var like før det ble erklært nasjonal sørgetilstand med kollektiv utdeling av lykkepiller. Og innimellom alt dette våset er det en haug med programmer som har til hensikt å produsere nye kjendiser. Idol, 71 Grader Nord, Paradise Hotel og hva de nå heter alle sammen. Ikke rart dagens unge vokser opp og tror at lykken handler om å innta førstesiden på Se og Hør.

Norsk kultur handler i bunn og grunn om at det er så få av oss. Derfor blir vi helt skjøre av henrykkelse når utenlandske kjendiser skryter av Norge og nordmenn. Hvilke andre nasjoner kjenner du som holder seg med så mange venner som nettopp Norge.

Norsk kultur? Vårt nasjonale særtrekk defineres av fraværet av de som skulle skape det.

Magne Johannessen


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no