Magnes Hjørne

Ord Før Maten

Det er en tid for alt, og nå er det tid for svada. Forskere på det kanadiske University of Waterloo mener å kunne påvise at de som har sans for kvasintellektuelt svada, er mindre intelligente, har mindre evne til selvrefleksjon og er mer tilbørlige til å tro på konspirasjonsteorier, paranormale hendelser og alternativ medisin.

Dette er mennesker som publiserer bilder av rosa delfiner på Facebook og svermer for visdomsord som alltid inneholder noe om kosmisk bevissthet, harmoni, visdom og lignende herligheter. Et typisk utsagn kan være den skjulte kosmiske visdom transformerer enestående abstrakt skjønnhet. Det høres filosofisk og innsiktfult ut, men det er jo bare tull. Det er ikke babbel, men det er svada. Disse visdomsord, gjerne ledsaget av rosa eller lilla delfiner, finner du på nettet og i bokhandelens mer alternative hyller. Det forskerteamet på University of Waterloo gjorde var å ta et utvalg på 300, la disse lese randomiserte kvasi-filosofiske utsagn fra svadagenerator, rangere disse, og så sammenligne disse visdomsordene med meningsfylte utsagn (både filosofiske og hverdagslige). Ved å koble med andre personlighetstrekk hos forsøkspersonene fremstod konklusjonen i all sin gru; liker du newagesvada, er du mindre intelligent og et lettlurt fjols.

Dårlige nyheter for alle oss som synes delfiner er bedårende skapninger, en konspirasjonsteori i ny og ne er spennende og lurer på om det er mer mellom himmel og jord, Horatio, enn i dine drømmers villeste fantasi, som det heter hos Shakespeare. Det er på tide at vi ignorante nolduser tar oss sammen og søker livsinnsikt og kosmisk visdom fra noen med hjerte og hode intakt. Hos Per Fugelli, for eksempel. For har ikke hele Norge trykket sosialmedisineren til sitt bryst og lepjer i seg prosessorens nærmest utømmelige kilde av kloke ord. Så mange visdomsord er det blitt med årene at Universitetsforlaget har samlet disse mellom to permer. Nærmest en gavepakke, en redningsplanke i disse forvirrende tider, ikke bare til oss forvirrede, men til hele nasjonen. Men det var til Espen Søbye tok fra oss illusjonene. I følge Søbye og anmeldelsen i Morgenbladet er Sitater av Per Fugelli norsk rekord i moralske floskler pr side, en uslåelig rekord i å blande tankeløshet, tomme floskler og et oppblåst selvbilde i forholdet én til én til én, som Søbye skriver.


Her går det så blodet og blekket spruter, og professor Fugelli levnes lite ære.

Uansett, det er vanskelig når de ressurssterke skal fortelle oss unnasluntrere hva vi skal tenke og føle. For noen år siden var det Jan Vincent Johansen som ordinerte livsvisdom på blanke ark ledsaget av lekre illustrasjoner av Jacob Weidemann.

Men livet består ikke av ord. Livet består av realiterer, skriver Bjørnstjerne Bjørnson. Vel, om det strides også de lærde. Da har jeg mer sans for det teologen Sydney Smith skrev: - Jeg er overbevist om at livets store hemmeligheter ligger i fordøyelsen. Det er slike visdomsord vi kan trekke med oss inn i julehøytiden. God fordøyelse, unnskyld fornøyelse, og god jul.

Av Magne Johannessen


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no