Ekte mannfolk

Vi menn er blitt puslete piratkopier av det vi en gang var.

Det er sommer, det er sol og det er søndag, og noen og enhver kan få heteslag eller har hatt det lenge. I nabolandet må kong Gustav stå skolerett for en hel nasjon og svare på om han har vært på strippekubb eller ikke. I USA har avtroppende kongressmann Anthony Weiner sendt pikante bilder til en rekke kvinner. Det store spørsmålet er; hva i all verden er det de tenkte på, eller med? Er det slik ekte mannfolk oppfører seg og trodde de virkelig at dette ikke ville bli kjent? Det er vel snart bare den rødgrønne regjering som tror de kan legge lokk på dårlige nyheter eller dumpe dem ved feriestart. Alt tyter frem, til det er vi for pålogget, for mye on line.

Den sørgelige sannhet er at vi menn gjør mye rart. Spørsmålet er hvor mye som kan knyttes til vår noe mer aggressive natur. Det er ikke lett å være mann i dag. Feminister og terapeuter i fotformsko har lenge prøvd å sette oss i kontakt med våre følelser. Neppe et smart trekk, mannens indre bør helst være lukket og låst. Permanent. Idealet er den tøffe og samtidig myke mannen. Slike dikotomier klarer vi ikke å håndtere. Det blir fort mye surr. Resultatet er at vi må ha støttegruppe og samtaleterapi hver gang vi får en parkeringsbot. I gamle dager hadde vi holdt munn, tatt det som en mann og ult mot månen når ingen så oss.

  Vi menn har det ikke enkelt. Det er ikke noen sabeltigre igjen å nedlegge. Og når vi ikke lenger kan ha pornobladene og verktøyskrinet vårt i fred, må vi få utløp på andre arenaer. To områder peker seg ut og er samtidig forbundet: kjøkkenet og hagen. Vi menn elsker kjøkkenmaskiner som roterer, hakker og kutter og har seg, buldrende espressomaskiner vi aldri bruker, japanske designkokkekniver, gasskomfyrer svære som lokomotiver, men mest av alt elsker vi grillen. Så fort snøen har tinet, trilles grillen ut og så er det frem med sommer- kotelettene og tennvæske. Mye tennvæske. Livredde barn og bekymrede hustruer overvåker det hele og vet at det er bare sekunder før far transformerer en hyggelig hage til et katastrofeområde. Fars kjøkken er ikke det stillferdige og hverdagslige, det er det ekspressive, det er den rituelle oppskjæring av søndagssteken, det er hulemannen som tenner ilden.

  En mulig forklaring er at vi blir dummere og dummere. Det paradoksale er at mens vi oversvømmes av lett-produker, blir vi tykkere og tykkere. Publikasjonen Neurology viser til en studie som skulle se på mulige sammenhenger mellom vekt og læreevne. Og det var det, noen kilo overvekt går utover dine kognitive evner. Det er derfor godt voksne kontorister risikerer liv og andres lemmer i Birken og på sykkelstiene i alt for trange klær. Det gjelder å bekjempe idioten i seg selv.

  I gamle dager sendte ekte mannfolk blomster til jentene. I dag er det bilder av de edlere deler som postes.

Magne Johannessen


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no