MAGNES HJØRNE

RINGENES HERRE

 Glem Erna og Jens, det er viktigere ting det må stemmes over.

En sommer er over og nå er det valg. De rødgrønne maler fanden og Erna på veggen og de borgerlige lover bedre tider, mens SV visstnok faller under sperregrensen. Alle politiske partier, skrev den engelske forfatteren John Arbuthnot, dør til slutt av å svelge sine egne løgner.  Uansett, nasjonen bør konsentrere seg om viktigere saker, og da tenker jeg selvsagt på De olympiske vinterleker i Oslo 2022.  Sist vi arrangerte vinterleker gikk kongerike helt av skaftet. Det var nordlys, helleristninger og Norges svar på Steven Spielberg, Bentein Baardsen, fylte Stampesletta med vetter og troll. Medaljene haglet, hjertene svulmet og folk begynte å innrede hjemmene sine med ferist og blankskurte bondebord. Så oppsiktsvekkende var denne nasjonale ekstase at Oslo Kinematografer så seg nødt til erklære seg som OL-fri sone.

 

9. september skal vi stemme om vi skal kjøre reprise på showet, med en viktig presisering; det er bare vi Oslo-folk som får lov til å stemme. Politikerne har nok tenk at teite agrarer som bor der ute i den ytterste purra neppe har de nødvendige kognitive forutsetninger  for å delta i noe så viktig. De får være takknemlige over å få være med på å betale gildet. 

 

Problemet er:  Det ser ikke ut at vi i hovedstaden heller er helt med på notene. Stakkars OL-etat, her inviterer de til party og ber om skarve 37,5 milliarder og så sier 57 % av Oslos befolkning nei takk. Idrettspresident Børre Rognlien sier at vi ikke skjønner vår eget beste og at vi heller ikke kan regne. – Dette er krevende spørsmål å sette seg inn i for de som ikke er en del av idretten, sier Rognlien til VG.  Saken er at Oslo kun skal bruke 3 milliarder og få 30 igjen, an offer you can’t refuse, som man sier i de mer mafiøse miljøer.  Siden vi Oslo-folk har litt tungt for det, oppfordrer idrettspresidenten oss like godt til å ta mattepensum for 4. klasse om igjen.  Det er nok påkrevet, skal vi skjønne kalkulasjonene som ligger bak regnestykket om at Vinterleken vil bedre folkehelsen tilsvarende en verdi på 4.9 milliarder kroner. 

 

I det hele tatt, det er så mange notabiliteter som utrykker bekymring for den noe skepsis vi Osloborgere utviser mot dette gigantiske skirennet. Christian Ringnes og Petter Stordalen er skjøre av begeistring der de trykker på kalkulatorene, mens Libe Rieber Mohn mener at vi har fått for lite informasjon. Bare vi visste bedre, ville vi vite vårt eget beste. Tja, nå mener jusprofessor Eivind Smith at OL-etaten i Oslo Kommune bedriver ren propaganda. Det er særlig en video på kommunes hjemmesider som får professoren til å reagere; vakre vinterlandskap og beskrivelser over planlagte byggeprosjekter før det hele avsluttes med en tårevåt Petter Northug.

        – Dette er fullstendig utillatelig av en kommunal etat, og særlig fordi det gjøres i forbindelse med en folkeavstemming, sier Eivind Smith til Morgenbladet.

 

Så glem Erna og Jens, 9. september står det virkelige valget, om Oslo 2022 skal bli en gigantisk folkefest, et sprakende vintereventyr, tilnærmet fritt for homoseksuelle, skeptiske akademikere og annet pakk, en vinterfest hvor vi kan meske oss med nye idrettsanlegg og forbedret infrastruktur, hvor ringenes herrer og deres kumpaner for en stakket stund stiger ned fra  Olympen og gir innsikt og klarhet til oss som ikke vet vårt eget beste.

Av Magne Johannessen


 

HRM Group AS
Fornebuveien 1A
Postboks 405, 1327 LYSAKER

E-post:post@hrmgroup.no